Jazz Community

Een van de rijkdommen van Brussel is de hoge concentratie aan artiesten die er wonen en werken en zich dagelijks door de stad laten inspireren. In deze rubriek kunt u enkele van de jazzpersoonlijkheden en hun inspiratiebronnen beter leren kennen.
Vertrekkend vanuit de traditie verlegt bassist Manolo Cabras alsmaar de grenzen van de freejazz, als veelgevraagd sideman maar ook met een aantal eigen projecten.

Manolo Cabras

Een jaartje studeren in New York leerde de jonge saxofonist vooral te kiezen tussen eigen groepen, activiteiten als sideman en soloprojecten.

Steven Delannoye

Een altsaxofonist die na zijn avontuur met bigbands in Boston en New York ondertussen artistiek leider is van de Jazz Station Big Band en daarnaast ook zijn eigen groepen heeft.

Stéphane Mercier

Een jonge pianist die moeiteloos barok linkt aan de meest complexe avant-garde structuren en zich terloops nog eens waagt aan uitgepuurde improvisatie.

Bram De Looze

Mathieu Robert kiest resoluut voor de sopraansaxofoon en verleent op die manier met zijn instrument kleur aan een aantal sterk uiteenlopende groepen.

Mathieu Robert

Of het nu bij TaxiWars is, bij Nathalie Loriers of in een Afrikaanse context, bassist Nicolas Thys weet telkens de gepaste groove en het juiste ritme in te lassen.

Nicolas Thys

Indien er iemand in België zich “Monsieur jazz” mag noemen, is het wel radiofiguur, auteur, fotograaf en allround epicurist Marc Danval.

Marc Danval

Een uiterst veelzijdig altsaxofonist die pendelt tussen verschillende generaties, stijlen en zelfs kunstdisciplines.

Thomas Champagne

Amper negentien maar ondertussen al de hype van Belgisch jazzland met SCHNTZL, lid van een reeks groepen met internationale bezetting en een compositieopdracht voor muziektheater.

Hendrik Lasure

Als muzikant houdt Vincent Ghilbert het bij de meer moderne jazz, als organisator van het Blue Flamingo Festival zet hij de deuren ook wijd open voor andere richtingen.
Een baritonsaxofonist, basklarinettist en vooral componist die in zijn werk een evenwicht zoekt tussen een diepgaand filosofisch ideeëngoed, gelaagde structuren en een zekere vorm van toegankelijkheid.
Een old school drummer die als autodidact het vak leerde maar toch een internationale carrière opbouwde en dat zowel in jazz als in andere stijlen en genres.
Een stijlvolle jazzvocaliste die elk maniërisme en cliché achter zich laat en het genre een nieuwe wending geeft door invloeden die reiken van pop en poëzie tot Indische zang.
Een jonge pianist die zijn inspiratie haalt uit diverse kunstvormen en zo een eigen link wil leggen tussen pop en jazz.

David Thomaere

De leading lady van de Belgische jazzpiano leidt niet alleen haar eigen (internationale) formaties maar is tevens de bepalende factor bij het mannenbastion van het Brussels Jazz Orchestra.

Nathalie Loriers

Een zangeres die via haar verschillende groepen en projecten aantoont dat de jonge generatie vocalisten het genre volledig vernieuwt en verbreedt.
Pianiste, componiste en vocaliste Margaux Vranken (°1991) assimileert op luchtige wijze invloeden uit jazz, pop en filmmuziek.

Margaux Vranken

ANANKE heeft een naam die zwaar geladen is met betekenis (de onveranderlijke noodzaak en onvermijdelijkheid in de Griekse mythologie). Het kwintet verfijnt en personaliseert moderne jazz naar eigen maatstaven en normen.

Ananke

Een jazzclub met internationale bekendheid waar jongeren ruime kansen krijgen en de uitbaters één stelregel hanteren: keihard werken met passie voor jazz.

Sergio & Rosy / The Sounds

C’est entouré d’une jeune section rythmique qu’Alain Pierre démontre avec son dernier groupe Tree-Ho! que la musique pour guitare acoustique peut tout à la fois être synonyme d’intimité mélodique et de spontanéité énergique.

Alain Pierre