Bo Van der Werf

Een baritonsaxofonist, basklarinettist en vooral componist die in zijn werk een evenwicht zoekt tussen een diepgaand filosofisch ideeëngoed, gelaagde structuren en een zekere vorm van toegankelijkheid.

03.11 & 04.11, 22.00, Sounds
Bo Van der Werf with Songbook of Changes

 

Wie is… Bo Van der Werf?

Bo Van der Werf (°1969) studeerde af aan het Conservatorium in Amsterdam.

Al snel ontwikkelde hij een dubbel parcours. Als sideman enerzijds en als leider van zijn eigen projecten anderzijds.

Zo was hij er van in het begin bij toen het Brussels Jazz Orchestra opgericht werd. Hij heeft er nog steeds zijn vaste stek.

Daarnaast is hij te horen in een aantal andere ensembles waaronder Septych (het septet van Bram De Looze), Lidlboj (van pianist-toetsenist Jozef Dumoulin), Dragons (het kwintet van de Franse saxofoniste Alexandra Grimal), Workshop (van de Franse saxofonist Stéphane Payen), het Sylvain Cathala Septet en MikMâäk. Hij componeerde tevens muziek voor documentaires en dansvoorstellingen en er was de samenwerking met het hedendaags ensemble Ictus. Op de eerste platen van Aka Moon leverde hij eveneens een bijdrage.

Zijn persoonlijke visie werkt hij uit met zijn groep Octurn, net als het BJO ontstaan in de Brusselse jazzclub Sounds. Hier legt hij de focus op het uitdiepen van principes die aansluiten bij het gedachtengoed van Olivier Messiaen en hedendaags klassiek en het linken van dit alles aan moderne jazzidiomen en improvisatie.

Heel bijzonder zijn de opnamen met de monniken van het klooster van Gyuto waarbij deze visie ten top gedreven wordt.

Tijdens de komende concerten in Sounds staat zijn kwartet Songbook of Changes centraal met in de rangen Fabian Fiorini, Jozef Dumoulin en Dré Pallemaerts.

 

Welk is…

… je favoriete plek in Brussel?

Als zeer actief lezer is boekhandel Tropismes (Prinsengalerij 11) voor mij een ideale thuishaven waar ik regelmatig vertoef. Dat ze daar competent personeel hebben, is een groot pluspunt want mijn interesses reiken heel ver, van filosofische werken over boeddhisme tot Franse literatuur en stripverhalen. Momenteel verdiep ik mij in schrijvers als Jonathan Franzen, Paul Auster en Richard Ford die de Amerikaanse maatschappij ontleden. Om mijn hoofd helemaal leeg te maken, lees ik graag manga’s. Vooral de Koreaanse boeien mij. Naast dat alles zijn er natuurlijk ook de theorieboeken over muziek. Dat zijn de werken die op mijn nachtkastje liggen.

 

… de laatste cd of plaat die je zelf kocht?

Dat was een aantal cd’s tegelijk zelfs, allemaal van Steve Lehman, uitgebracht door Pi Recordings. Steve Lehman is een muzikant die ik al lang volg. Hij is niet alleen een begaafd instrumentalist maar bovendien bevatten al zijn projecten zeer interessante ideeën en opvattingen. Hij heeft verschillende benaderingen van harmonie met sporadische verwijzingen naar de spectrale muziek van Gérard Grisey. Hierdoor is zijn werk heel intelligent en intellectueel maar toch slaagt hij erin alles enigszins toegankelijk te laten klinken door zich te omringen met muzikanten die het geheel naar een nieuw niveau heffen. Daardoor klinkt het allemaal uiterst organisch.

 

… je beste herinnering aan een recent concert?

Dat was er eentje van Harmen Fraanje met Brice Soniano, Toma Gouband en Magic Malik een paar weken geleden in Vrijstaat O. in Oostende. Vier poëten die precies op dezelfde golflengte zaten. Hier geen complexe en gelaagde ideeën maar vooral vier muzikanten zonder een enkele onderlinge barrière. Ze bleven zichzelf zonder toegevingen maar waren wel perfect op elkaar afgestemd, niet alleen muzikaal maar ook spiritueel. Dat is geen evidentie. Persoonlijk heb ik dat ervaren tijdens de opnamen die ik maakte samen met de monniken van Gyuto. Daar draaide het zeker niet alleen om noten en muziek maar speelde het filosofische aspect eveneens een grote rol.

 

… je favoriete quote momenteel?

Daar verwijs ik dan naar Gandhi: “De grootste reiziger is niet diegene die tienmaal de wereld rondtrekt maar hij die eenmaal de reis in zichzelf onderneemt”. Ik ben sterk beïnvloed door het boeddhisme maar beschouw mezelf zeker niet als boeddhist, daarvoor heb ik te veel gebreken. Wel haal ik enorm veel inspiratie uit die leer en deze uitdrukking van Gandhi leunt daar sterk tegenaan. In eenzelfde lijn is er ook het gnosticisme. De kunst is het juiste evenwicht te vinden tussen lichaam en geest. Ken jezelf. Dat is ’s morgens mijn eerste taak wanneer ik ontwaak.